Sterren op het Doek

Mijn deelname aan Sterren op het Doek was een mooie en bijzondere ervaring.

Maarten van Rossum

Natuurlijk voel je je vereerd als je gevraagd wordt om deel te nemen aan de nieuwe reeks van dit programma met een nieuwe presentator, Özcan Akyol.

Je weet tevoren niet wie de bekende Nederlander is die je gaat portretteren. Alleen de locatie was bekend, het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Vanzelfsprekend zoek je dan op internet wie daar de Alumni zijn. Op dat lijstje zag ik ook de naam van Maarten van Rossem.

Tijdens de poseersessie vertelde Maarten dat hij de wens had om in een ‘Memento Mori’-portret afgebeeld te worden. Toen hij daarover vertelde, wilde ik daar gelijk iets mee doen, heel blij dat ik iets meer verhaal aan het portret kon toevoegen.

In het portret is het Vanitas-thema verwerkt. Of zoals Maarten zei: ‘Memento Mori’-portret (‘Gedenk te sterven’).

Bij het Vanitas-thema hoort natuurlijk een schedel, deze verwijst naar de sterfelijkheid van de mens. Tijdens de poseersessie had ik meteen bedacht, dat ik hem zou gaan afbeelden met zijn hand rustend op een schedel. Onder de schedel ligt een stapel versleten boeken. De boeken verwijzen naar het vergaren van kennis en wijsheid. Ik heb gekozen voor boeken die Maarten zelf heeft geschreven. Er ligt ook een klein pauwenveertje, niet uit de staart maar uit de vleugel, een verwijzing naar ijdelheid.

Het lege glas verwijst weer naar de sterfelijkheid, net zoals het verwelkte, wilde margrietje dat erin staat. Het margrietje heb ik gekozen omdat zijn vrouw hoofdredactrice was van de Margriet.

Een foto van Maarten en zijn vrouw zie je op de achtergrond. Dat is omdat Maarten een aantal keer zijn vrouw belde tijdens de poseersessie, om door te geven dat het wat later werd.

De tweede foto is een jonge Maarten van Rossem, ook hier een verwijzing naar de sterfelijkheid.

De kaart op de achtergrond is een historische kaart van de stad Utrecht uit de van Loon-Atlas. Dit vond ik toepasselijk omdat de historicus sinds zijn studie in Utrecht woont.  

Maarten van Rossem heeft het portret helaas niet gekozen, maar was er wel door geraakt. Hij gaf een groot compliment dat ik hem geschilderd heb, hoe hij is. Dat is natuurlijk ook precies wat je wilt als portrettist. Hij vertelde dat hij het portret graag wilde hebben en dat hij er in de veiling op zou gaan bieden. 

Het was een mooi avontuur, waar ook nog een paar andere bijzondere ervaringen uit voortkwamen.

Naast mijn deelname ben ik ook nog twee keer te horen geweest op de radio en heeft er een stukje in het dagblad van het Noorden gestaan. Ook mocht ik aanschuiven aan de tafel van Noord Vandaag bij RTV Noord.

Sterren op het doek

Noord Vandaag

Radio Noord

Oog Radio    

Radio Noord

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.